Logo-GormHansen

Nyheder

Nyhedsoverskrift:

Jobbet som landmåler

Publiceringsdato:
07. maj 2019
Kort Text:
Arbejdet for en landmåler har i den grad ændret sig de senere år. Peter Rimington giver her et indblik i udviklingen og jobbet
Nyhedstekst:

Peter Rimington er 58 år og arbejder som landmåler hos Gorm Hansen. Dette har Peter gjort de seneste 29 år.


Alt i alt har Peter været landmåler i 34 år, men at det lige skulle være landmålerfaget, der blev hans kald, var lidt tilfældigt.


- Jeg læste til ingeniør nede på Haslev Teknikum. Ved mit første job hos August Jørgensen og Troelsen blev jeg lært op med at sætte af og nivellere og så videre. Her kunne jeg godt lide den kommunikation med formændene og alle de andre. Det fattede jeg faktisk mere interesse for end at skulle være projektleder, hvor der er lidt mere mødeaktivitet og den slags, mindes Peter.


Landmåler-jobbet er og har været i en heftig udvikling, hvilket Peter også har oplevet.


- I gamle dage satte en landmåler af derude med pæle og satte højder på således, at maskinerne havde noget at køre efter. I dag gør man lidt det samme, men nu er der jo en del maskinstyring inde over. Det vil sige, at man skal forberede data til maskinstyring samtidig med, at maskinerne har evnerne til, at de kan måle ind, så man kan bruge deres data suppleret med egne indmålinger, siger Peter.


Peter huske tilbage på de tidlige år, hvor teknologien langt fra var, som man kender den i dag. Generelt beskrives der en større digital udvikling indenfor faget.


- Jeg har været med lige siden dengang, man brugte ting som målebånd og vinkelprismer og til i dag, hvor man har fået bedre CAD-programmer og maskinstyring, tænker Peter tilbage.


Denne udvikling har gjort arbejdet mere effektivt, og Peter ser hele udviklingen som positiv i forhold til arbejdet.


- Det er en positiv udvikling. Jeg kan godt huske i gamle dage, hvor man var på en motorvej og slog træpæle ned på en otte kilometers strækning. Det var altså rimeligt heftigt. Jeg vil også sige, at det måske er blevet mere interessant, fordi det er blevet digitaliseret, fortæller Peter.


Yderligere beskriver Peter, hvordan en landmålers arbejde er tippet over til at foregå lidt mere på skrivebordet og lidt mindre ude i selve produktionen.

Selvom der efterhånden er en del digitalt arbejde, der udføres inde på kontoret, så bruger en landmåler fortsat en masse tid ude i den friske luft. Det kombinerede arbejde imellem skrivebordet og produktionen er noget af det, som Peter nyder.


- Det er spændende, at der er lidt matematik og geometri i det, og det at man kan komme ud og få noget frisk luft og bruge måleinstrumenterne. På den måde er jobbet også meget interessant og afvekslende, forklarer Peter.


Et andet element i jobbet, der bliver sat pris på, er det færdige stykke arbejde. For Peter betyder det meget at kunne sætte sit aftryk på landskabet.


- Jeg synes, at man sætter sit præg på det. Det er også fedt, at man kan køre rundt med sin familie og vise det arbejde, man har været med til at lave, siger landmåleren.


Med de mange år i branchen har Peter utrolig mange projekter, han kan vise frem, så det kan godt blive nogle lange familieture. I alt beskedenhed fortæller han da også med et glimt i øjet, at han har været med på så mange gode projekter, at det ikke er muligt at pege et enkelt ud.


En god landmåler skal ifølge Peter have nogle specifikke kompetencer og fokusområder.


- Du skal have en vis forståelse for rummelighed, du skal også være lidt matematisk orienteret. Så kræver det i hvert fald også, at du er omhyggelig og struktureret omkring dit arbejde, lyder det fra den garvede landmåler.


Peter fortæller, hvordan meget af arbejdet handler om at granske i software beregnet til netop dette. Her forklares det, hvordan man igennem 3D-modellering kan vende og dreje de digitale modeller, så man kan sætte en kritisk sans, før det implementeres i maskinstyringen.

I det daglige kan der opstå nogle uforudsete udfordringer for en landmåler, og her skal man altså være klar.


- Man skal virkelig være omstillingsparat. Lige pludselig kan man være nødt til at bytte rundt på nogle ting, så skal man være klar til hurtigt at påbegynde noget nyt, siger Peter.


Derudover så fortæller Peter, at han godt kunne ønske sig noget mere 3D-venligt materiale fra bygherre og rådgiver. Dette mener han dog bliver bedre og bedre, som tiden går.


Som nævnt har Peter været hos Gorm Hansen i 29 år, og han er da også glad for sin arbejdsplads.


- Her er mange gode kollegaer, og man har stor frihed under ansvar. Man får de ting, man skal bruge til at kunne løse opgaverne, fortæller Peter.


Samarbejdet er også noget af, det som Peter betoner som et stort plus hos Gorm Hansen. Specielt samarbejdet med firmaets andre landmålere og teknikker, men generelt er samarbejdet godt hele vejen igennem firmaet.


Peter vil med glæde anbefale sit job til den yngre generation, men det kræver, at man har en interesse.


- Jeg synes, de unge skal gøre det, fordi det er et meget afvekslende arbejde. Det kræver selvfølgelig, at man er lidt interesseret i den tekniske del af det. Mange unge mennesker er jo interesserede i computere i dag, og der jo meget computerarbejde. Så er der det, at man får frisk luft og har skiftende arbejde, forstået på den måde, at nogle gange skal man sidde på kontoret og arbejde med data, og andre gange skal man ud og arbejde. Derudover giver de skiftende arbejdspladser mulighed for at se og opleve noget andet, lyder det fra Peter.


Dermed er opfordringen fra en særdeles engageret og rutineret landmåler givet videre. 

Gorm Hansen A/S - Lykkegårdsvej 11, 4000 Roskilde - Tlf.: 4636 4167 - CVR: 17827987 - Mail: ghs@gorm-hansen.dk