Logo-GormHansen

Nyheder

Nyhedsoverskrift:

Når passion møder praksis – En bygningskonstruktørstuderendes vej til anlægsbranchen

Publiceringsdato:
20. mar 2024
Kort Text:
Det lå ikke i kortene fra start af, at Kenneth Carmel skulle havne i anlægsbranchen, men et studiejob hos Gorm Hansen A/S åbnede nogle hidtidig ukendte døre.
Nyhedstekst:

Kenneth Carmel er 24 år gammel og læser til dagligt til bygningskonstruktør på Københavns Erhvervsakademi (KEA), hvor han i øjeblikket er i gang med studiets 5. semester. Dermed er Kenneth over halvvejs igennem uddannelsen, der strækker sig over en 3,5-årig periode fordelt på 7 semestre.


Bygningskonstruktøruddannelsen er en meget bred byggefaglig uddannelse, hvor de studerende kommer godt rundt om byggeriets mange forskellige faser og aktører. På den måde vil en uddannet bygningskonstruktør igennem sit studie tilegne sig mange forskellige kompetencer, der gør det muligt at bevæge sig i et unikt krydsfelt mellem bygherre, arkitekt, rådgiver og entreprenør i forbindelse med et bygge- eller anlægsprojekt.


Vejen til branchen


For Kenneth har vejen til bygningskonstruktøren ikke altid være banet, men et ophold som værnepligtig i Beredskabsstyrelsen åbnede hans øjne for uddannelsen.


- Jeg har altid troet, at jeg skulle ind i politiet. På vej dertil tog jeg i Beredskabsstyrelsen for at fine mine kompetencer. Her lærte jeg mig selv mere at kende og fandt ud af, hvor meget jeg værdsætter at skabe struktur og sørge for, at alle ved, hvad de skal, og maskineriet kører rundt. Det var her jeg så læste om bygningskonstruktøruddannelsen, hvor man lidt fungerer som limen, der holder hele processen sammen, siger Kenneth om sin vej mod uddannelsen.


Selvom en hverdag i bygge- og anlægsbranchen ikke altid har ligget i kortene, så er han rigtig glad for uddannelsen og nyder studiemiljøet på KEA.


- Det er rigtig fedt, og der er god stemning ude på skolen. Vi lærer rigtig meget om hele branchen og kan være med fra projektforslag over projektering og udførsel til drift og vedligeholdelse. Så vi bliver ikke decideret eksperter inden for noget specifikt, men vi kan favne bredt og kan få tingene til at ske, fortæller Kenneth.


Mere og mere praktisk erfaring


Efter åbenbaringen i Beredskabsstyrelsen søgte Kenneth mod noget mere praktisk erfaring i bygge- og anlægsbranchen. Derfor fik han job som håndmand hos en underentreprenør på det store Nyt Hospital Nordsjælland-byggeri i Hillerød. Her fik Kenneth virkelig syn for, hvor meget koordinering, der er forbundet med bygge- og anlægsprojekter, og det skabte ham et rigtig godt fundament for at starte op på uddannelsen i vinteren 2022.


Ved starten af 2. semester sendte Kenneth en uopfordret ansøgning om et studiejob hos Gorm Hansen A/S afsted. Kenneth er selv bosat i Trekroner ved Roskilde. Derfor var det nærtliggende at prøve lykken hos et lokalt entreprenørfirma.


- Jeg savnede lidt mere at stå op til udover skolen. Derfor undersøgte jeg mit lokalområde for relevante firmaer. Jeg har en gymnasial baggrund og har i min opvækst aldrig rigtig haft noget med håndværksfaget at gøre udover nogle gør-det-selv-projekter. Så jeg følte også, at jeg var nødt til at få et studierelevant job for at stille mig selv bedre i fremtiden, lyder det fra Kenneth.


Kenneths ansøgning førte til en samtale og ganske kort tid efter var han udstyret med sikkerhedshjelm og reflekstøj med Gorm Hansen-logoet på bryst og ryg. Pludselig stod Kenneth i anlægsbranchen, og hurtigt stod det klart, at det var en helt ny verden for den unge studerende.


Jord og anlæg


Det var ikke meget – for ikke at sig intet – som Kenneth kendte til anlægsbranchen, da han mødte op på hovedkontoret på Lykkegårdsvej i Roskilde som nystartet studiemedhjælper. Der er desværre ikke det store fokus på anlæg- og jordarbejde rundt om på landets erhvervsakademier. Derfor var Kenneths første tid hos Gorm Hansen A/S fyldt med nye indtryk, som han hurtigt fandt interesse for.


- Jeg vidste intet om anlægsarbejde, da jeg startede. Det var nærmest en verden, jeg slet ikke vidste fandtes, men det er jo mega komplekst og teknisk. Der var en masse nye ting, jeg skulle lave, men jeg blev hurtigt hooked på arbejdet og branchen, siger Kenneth.


Opstarten som helt grøn i branchen var naturligvis udfordrende for Kenneth, men kombinationen af tillid fra firmaet og eget engagement skabte grobund for en tryg onboarding og nogle nye arbejdsopgaver.


- Til at starte med følte jeg mig lidt som Bambi på glatis, og det var ret forvirrende. Jeg havde lidt IT-kundskaber, men jeg var ikke så langt i min uddannelse og vidste ikke så meget. Så jeg var glad for, at der var stor tiltro til mig, og så tog jeg selv noget initiativ på sidelinjen ved at læse mig igennem forskellige kloakmester- og anlægstekniske lærebøger, fortæller studiemedhjælperen.


Et dybere indblik


Man skal som bekendt kravle før, man kan gå, og det samme gjorde sig gældende for Kenneth. Derfor fik han i sin opstart en introduktion til vigtigheden i at søge de nødvendige informationer om ledninger i jorden, når man udfører anlægsarbejder. Her blev han under kyndig vejledning sat ind LER-systemet og fik til ansvar at søge og indhente de nødvendige LER-oplysninger og kom mere og mere ind i arbejdet omhandlende kvalitetssikring (KS) og generelt kvalitet, miljø og arbejdsmiljø (KMA).


I takt med, at Kenneth blev mere og mere fortrolig med sine arbejdsområder og viste et meget stort og ydmygt initiativ med lyst til ny læring, blev han en fast integreret del af virksomhedens KMA-afdeling.


Kenneth har altid taget stort ansvar, og vil hellere end gerne prøve nye ting. Derfor ved han også, at det langt fra er fejlfrit, når man kaster sig ud i nye udviklende arbejdsopgaver. Selv nævner han et godt eksempel med en kontrolplan.


- På tidspunkt fik jeg til opgave at udforme en kontrolplan, som jo viser alt det, vi skal kontrollere og dokumentere i forbindelse med vores arbejde. Den måtte jeg lave om tre gange før, den sad i skabet. Så jeg måtte lige samle mig selv op, men jeg lærte rigtig meget af det og den feedback, jeg fik, forklarer Kenneth.


Sammen med kollegaerne i afdelingen lykkedes det Kenneth at få styr på de forskellige nye arbejdsopgaver, så kompetencerne løbende fik mulighed for at vokse.


- Folk har været rigtig flinke og tålmodige med mig. Jeg har fået meget ny viden af mine mere erfarne kollegaer, som jeg har taget med mig, fortæller studiemedhjælperen.


Ud i marken


Kenneth har i løbet af sin tid hos Gorm Hansen A/S brugt meget tid i KMA-afdelingen, men hen over sommerferien 2023 blev arbejdspladserne på projekterne rundt om på Sjælland en større del af Kenneths arbejdsliv. Særligt brugte han meget tid, som en form for ferieafløser på et komplekst infrastrukturprojekt i Brøndby og Hvidovre. Her bliver 10 kilometer af en central busrute saneret. Derfor er det et projekt med mange fagdiscipliner, som kræver koordinering og styring.


- Jeg fungerede her som slags light formand, hvor jeg hjalp til med at få bestilt de nødvendige varer og materialer og generelt sørgede for, at folk på pladsen fik, hvad de havde brug for. Samtidig var jeg til rådighed ved spørgsmål, hvor jeg prøvede at finde de nødvendige svar, fortæller Kenneth.


Der var gang i den i de uger i Brøndby, og Kenneth havde travlt. Det var nogle lidt hårde uger, men i den grad også lærerige.


- Jeg lærte vildt meget den sommer. Bare alt om driften af en byggeplads, og hvad man skal være skarp på. Det var også her, at det virkelig gik op for mig, hvor mange forskellige spørgsmål, man skal kunne svare sikkert på, siger Kenneth.


Siden sommeren i Brøndby har Kenneth stiftet yderligere bekendtskab med arbejdet på selve byggepladserne, og hjælper i dag projektledelsen på et større fjernvarmeprojekt i Karlslunde, når det passer med skolekalenderen.


Kombinationen af praktik og teori


Hos Gorm Hansen A/S har Kenneth fået god mulighed for at prøve nogle teoretiske værktøjer fra skolen af ude i den virkelige verden. Netop denne sammenhæng mellem teori og praksis er noget af det, som Kenneth i den grad anser som en fordel.


- Det med at arbejde ved siden af studiet har givet mig en rigtig god indsigt. Særligt har jeg fået lov til at være med lidt inde over nogle tilbud, hvilket har givet mig en solid forståelse for hele udbudsprocessen. Derudover har jeg fundet ud af, hvorfor mange af de emner vi lærer om på skolen, er vigtige i forbindelse med et projekt, fortæller Kenneth.


Selvom Kenneth lærer meget på skolen, så medgiver han, at jord- og anlægsarbejde ikke er, det der fylder mest.


- Anlæg af lidt af en niché på studiet. Det handler jo mest, om hvad man skal være opmærksom, når man bygger selve bygningen. Jeg kan godt savne lidt fokus på alt det omkringliggende såsom infrastruktur, kloak og forsyning, lyder det fra Kenneth.


Dermed har Kenneth fået sin primære interesse og viden om anlægsfaget igennem sit studiejob. Hos Gorm Hansen A/S er vi meget glade for, at Kenneth har fået smag for branchen, og nu har kickstartet sin karrierer godt og grundigt.


Efter sommerferien 2024 går Kenneth fra studiemedhjælper til praktikant, når han tager sit 20 ugers praktikforløb os. Dette er noget vi alle ser meget frem til. 

Gorm Hansen A/S - Lykkegårdsvej 11, 4000 Roskilde - Tlf.: 4636 4167 - CVR: 17827987 - Mail: ghs@gorm-hansen.dk